Sydafrika

Sydafrika

Safari

SydafrikaPosted by Henning Sat, April 06, 2019 23:22:09

Sydafrika

Fredag den 5. April

Afgang er meget tidlig lørdag morgen fra Billund. Så er der 2 muligheder. Enten en natbus kl 03.00 eller også en sen eftermiddagstur og et ophold på sovefabrikken Zleep Hotel ved siden af lufthavnen. Sidstnævnte vinder magelighedsdysten, så aftenen bliver tilbragt i lille hotelfirkant og med fodbold på Ipad’en. Så kan man nemlig sove helt til kl. 3.30.

Lørdag den 6. April

Så er det for alvor afgang. Op kl. 3.30 for at være sikker på 1 ½ times unødig ventetid i Billund Lufthavn. Kl 6 en hurtig lille tur til Amsterdam. Det tager en time. Så godt 3 timers ventetid i min Lounge. Her er der udmærket morgenmad, så det er vældig behageligt.

Lidt i 11 er det så afgang med KLM til Johannesburg. 11 timers strabadserende flyvning med et par films undervejs. Sidder og småflæber til Bohemian Rhapsody og så gensyn nr xxx med Godfather I. Kl. 21 lander vi i Johannesburg, Sydafrika – og for første gang kan jeg sætte mine ben i Afrika. Noget andet der er en “første gang” er at det her er en grupperejse. Så chaufføren fra Afrika Safari står ved udgangen og tager imod. Vi skal dog ikke så langt. Kun hen til hotellet Peermont Metcours til en overnatning. Ok men lidt slidt hotel, men sengen gør godt.

Søndag den 7. April

Noget har jeg da fundet ud af, om det her safarihalløj. Det kræver en helvedes bunke transport. I dag 5 timer med minibus. Afgang kl. 8.15 oplyste driveren i går, men det er 8.15 Afrika-tid. For den er lidt i 11 da han dukker op på hotellet. Bøvl i lufthavnen i forbindelse med opsamling af andre er forklaring.

Så er det ellers 5 timer med speederen i bund på fin betalingsvej, inden vi når frem til Pestana Kruger Lodge,, lige på kanten af Kruger nationalpark. Ved ankomst bliver vi straks slæbt ud til velkomst på terrassen. Her er stor udsigt over parken og Crocedile River. Nede i floden boltrer en flok flodheste sig, og lige ovre på den anden side hygger en elefantfamilie sig, mens 2 andre er i gang med en drabelig territoriekamp. Og så giver det jo mening.

Ellers er det tjek ind på dejlig værelse, photoopportunities fra terrassen og middag i restauranten. Lidt spooky at gå igennem lejren om aftenen hvor det er meget mørkt. Det lugter af savanne og lyder af vilde dyr.

Mandag den 8. April

Så er det langt om længe slut med transport og tid til Safari. Kl. 6 allerede holder safaribilerne klar. Vi skal på Bushwalk. Det foregår ikke i selve Kruger Park men i et nærliggende naturreservat. Har går vi sammen med den vidende guide rundt i græs til knæene og hører om geologi, planter, dyrespor, dyrelort og meget andet spændende. Vi får en mængde informationer, som formentlig alt sammen er glemt i mirgen.

Vi er hjemme ved 9-tiden hvor der er dejlig morgenmad, inden det for turgrupper obligatoriske informationsmøde finder sted kl. 10.30 efterfuldt af en provianteringstur til Super Spar i nærliggende Malelene.

Ved 16-tiden er det op i Safari-bilerne igen. Den her gang hedder det en sunset drive. Vi kører igen ud i naturreservater fra i formiddag. Først lidt såkaldt gamedrive. Highlight er her nogle giraffer i horisonten. Så er der pause ved en sø med drinks mens solen går ned over bjergene. Ganske spektakulært. Så rundt i parken i mørke, hvor guiden lyser op med en voldsom lampe for at spotte dyr. Der er dog uden stor succes indtil der pludselig løber en vældig giraf ved siden af os, som ovenikøbet stiller sig an midt på vejen, for også lige at tage os i øjesyn. Ellers er det sjoveste faktisk da guiden slukker lys og motor, og lader os sidde i stykke tid og bare lytte. Safari er nemlig også noget med lyde og lugte. Ganske fascinerende.

Vi er hjemme ved 19-tiden. Aftensmad i Lodgens restaurant. En glimrende buffet i fantastiske omgivelser.

Tirsdag den 9. April.

Nu er det altså alvor. Den store Game Drive dag. 10 timer i safaribil på jagt efter The Big 5 samt en bunke andre dyr som er kendt fra alverdens zoologiske haver. Turstart kl 6, for det er godt at være tidligt ude. Så går det ellers slag i slag.

Der er masser af forskellige hjortedyr. Adskillege gange møder vi elefanter og kommer ganske tæt på. En enkelt gang så tæt på at Ellie lige vælger at rive et træ op med rod, for lige at demonstrere hvem der bestemmer. Der ses også bøfler, næsehorn, gnuer, massevis af zebraer, giraffer, bavianer kommer spadserende i vejkanten med deres unger på ryggen. Sikkert også flere andre som er glemt i farten. Det er strabadserende på grund af varmen og de bulede veje, men ikke mindst skidesjovt bl.a. fordi man aldrig ved hvad der venter rundt om næste hjørne.

Vi scorer 3 af The Big 5, nemlig næsehorn, elefanter og bøfler. Leoparder og løver ser vi ikke noget til. Det er også de sværeste i det her område. 1 gang holder vi stille og kigger efter en leopard, som nogen i en anden bil mener at have set. En anden gang er det en Cheetah der leger skjul med os. Tror vi nok.

Alt i alt en fantastisk oplevelse også selv om man er totalt smadret når man kommer hjem. Så resten af dagen går i afslapning, middag på terrassen og Champions League på TV.

Onsdag den 10. April

Dagens tur starter først kl. 14. Det er glimrende. Så kan man sove til man vågner, have god tid til morgenmaden og i øvrigt bruge formiddagen til at hænge ud på Lodgen og spotte elefanter og flodheste fra terrassen. I dag er der masser af dem, og Ellie’erne vælger endda at krydse floden og gå over på hotel-siden.

Men kl. 14 holder Peter klar i safarivognen Matilda for at tage os på Game Drive i Krüger Park. Konceptet er ligesom i går. Man kører rundt på vejene i den sydligste del af parken og spotter efter vilddyr. Jagten handler især om The Big 5, og alle hjælper hinanden med at spotte. Driverne er også i kontakt med hinanden for at hjælpe kunderne derhen hvor det er spændende. Og det er derfor Peter starter med at drøne nordpå, for der er berettet om en løvespotting.

Men på vejen dertil kommer vi selvfølgelig forbi en kæmpeelefant. Den er i brunst og den stinker virkelig dårligt. Derfra kører vi videre og så kommer de. I vejkanten ligger en hanløve og en hunløve. De er trukket lidt væk fra gruppen, for at nyde hinandens selskab – om man så må sige. Hvad de så ikke har tænkt på – eller måske er ligeglade med – er at de optræder overfor et pænt stort antal mennesker, heriblandt en hel del børn.

Herfra går det så videre. Der er masser af dyr i dag. Elefanter, giraffer, bøfler, næsehorn, zebraer, nogle fantastisk flotte hjorte og såmænd også i den anden ende en masse fine fugle. Vi har nu 4 af The Big 5, men den sværeste – Leoparden – mangler. Det er ved at blive mørkt og vi er på vej mod udgangen, da der pludselig bliver gjort anskrig fra de bagerste rækker – “Stop Peter”, som er det aftalte signal når Peter skal stoppe. De har spottet en Leopard på en sten, og med fælles hjælp får vi alle sammen set det flotte dyr, og Peter kan sende besked til de andre guides, og få minutter efter er der trafikprop. Men vi fandt den, og Peter er Man of the Day blandt guiderne.

Lidt før 18 er det ud af parken, og til hyggelig fællesmiddag på en anden Lodge. Gruppen er rigtig hyggelig, og har masser af sjov især med at mobbe den anden gruppe, som består af københavnere. Vi har forsøgt at forklare Pieter kulturkonflikten, men er ikke sikker på at han forstår. Hjemme på hjemme-lodgen kl 20.30. Meget gennemtænkt når der er Champions League kl. 21 – Manchester United-Barcelona.

Torsdag den 11. April

Jeg har før denne tur været lidt skeptisk overfor fænomenet grupperejse. Men det er nu gået fint, ikke mindst fordi det har været en hyggelig gruppe. Men en gruppetur skal også følge et i forvejen planlagt program, og i dag er der planlagt en Panoramatur op i de nærliggende Drakensbjerge for at se på udsigter. Det er som sådan fint nok, men det virker uhensigtsmæssigt med en panoramatur i bjergene når skyerne hænger lavt. Men planen må følges, og så må man leve med at man ved 2 af udsigterne ikke kan se andet end tykt skydække. Havde man selv stået for planlægningen, så var sådan en tur nok blevet aflyst.

Ellers kommer vi forbi en masse markeder med rig mulighed for at købe tingeltangel og vi får frokost på en rigtig dejlig lille restaurant. Hjemme kl 16.30, og herefter det sædvanlige program med middag på terrassen og sport på TV. I aften er det US Masters i golf.

Fredag den 12. April

På den igen. Op kl. 6 og på Game Drive igen. Gruppen er den samme. Driveren er den samme. Stedet er det samme, men alligevel er det helt anderledes. For oplevelsen på disse ture er forskellige hver eneste gang. Man ser forskellige dyr, forskellige steder og forskellig adfærd. Det er simpelthen skidespændende. Også i dag scorer vi The Big 5. Elefanter, bøfler, næsehorn, leopard og løve. Superspotter er en leopard som ligger og feder sig på toppen af en stor sten. Her holder vi stille 20 minutter og glor. Et vildt imponerende syn. Masser af elefanter, og herunder et rimeligt seriøst sammenstød mellem 2 ungersvende. Men ellers er de der alle dyrene. Løven spottes til sidst og svær at få øje på. Undervejs underholder Driver Peter med masser af historier om dyr, planter og ikke mindst hans største oplevelser som guide. Rigtig fedt.

Vi er hjemme ved 12-tiden. Resten af dagen går i frokost, afslapning, forberedels til Cape Town, middagslur, middag og såmænd rørstrømsk afsked med den hyggelige turgruppe. Ingen TV i dag, for forbindelsen er røget. I morgen er det afgang til Cape Town.